Naša zrna

SPECIALTY COFFEE

Specialty coffee je kafa kojoj je pružena izuzetna njega tokom uzgoja, ubiranja i obrade zrna. Zrna kafe prolaze kroz nevjerovatan put – moraju biti posebno uzgajana, a kasnije prolaze i brojne testove gde da bi se kategorizovala kao Specialty Coffee moraju da osvoje minimum 80 od 100 mogućih bodova. Čak i najmanje nesavršenosti zrna dovoljan su razlog da ih uklone iz ove kategorije. Ove kafe odlikuje jedinstven ukus, kao i bogate arome.

Single Origin

Ove kafe se sastoje od zrna koja su porijeklom iz jedne zemlje, regije ili plantaže. Izbor zrna može biti sa jedne plantaže ili čak sa dijela plantaže gde su vremenski uslovi povoljniji. Ukus ovih kafa je najbolji kada koristimo alternativne načine pripreme.

Espresso Blend

Proces kreiranja ovih mješavina zahtjeva visoko iskustvo i strast. Najvažniji elementi su izbor odgovarajućih zrna kafa, njihovo mješanje u odgovarajućem odnosu, izbor odgovarajućih temperatura pri prženju, kao i vrijeme prženja kafe. Efekat koji se dobija: uravnotežen, pun ukus, lijepa boja tijela kafe i odlične kombinacije ovih kafa sa mlijekom.

FAIRTRADE & ORGANIC

Da bi kafa mogla da se okarakteriše kao Fairtrade i da bi bila sertifikovana potrebno je da ispuni niz strogih uslova. Uzgajivači dobijaju odgovarajuću cijenu za kafu, a zaposleni dobijaju najmanje minimalne zarade u pristojnim i bezbjednim uslovima rada. Rad dijece je strogo zabranjen. Ova kao i niz drugih pravila propisuje svjetska organizacija koj nosi naziv FLO - Fairtrade Labelling Organizations International.

Naše kafe posjeduju Eko sertifikat, što znači da se za proizvodnju kafe ne koriste vještačka đubriva i da kafa nije genetski modifikovana. Ovo omogućava ekstrakciju dodatnog ukusa i arome.

CUP OF EXCELLENCE

Ovo je najprestižnija nagrada za najbolje kafe u zemlji u datoj godini (trenutno učestvuju u programu 11 zemalja). Pobjedničke kafe su izabrane od strane nezavisne grupe domaćih i međunarodnih sudija koji ocjenjuju kafu u najmanje 5 faza.

Samo kafe koje dobiju dovoljno visoke ocjene u svim fazama prolaze u finalnu rundu. One kafe koje dobiju najmanje 84 od 100 bodova dobijaju prestižnu etiketu Cup of Excellence. Pobjedničke kafe se prodaju po visokim cijenama na aukcijskom sajtu.

Raspoložive količine ovih kafa su vrlo male. Ove kafe su tokom cijelog procesa uzgoja okružene izuzetnom brigom. Ukus je veoma uravnotežen sa prirodnim slastima.

Naša PRŽIONICA

Od 2001. do 2006. godine aktivno učestvujemo u prženju kafe, koristeći pržionicu PROBAT. Od 2007. kompanija je u potpunosti promjenila tehnološki proces prženja kafe. To se dogodilo usljed povećanja rasta prodaje kafe, a samim tim i ograničenih proizvodnih kapaciteta stare pržionice.

FLUID BED ROASTING je tehnologija u kojoj su zrna kafe podvrgnuta struji toplog vazduha. Vazduh cirkuliše kroz komoru dok ne dostigne odgovarajuću temperaturu. Nakon dostizanja određene temperature (različito za svaku mješavinu kafe) - proces se automatski zaustavlja i gasi se moćan tok toplog vazduha. Proces hlađenja odvija se u dvije faze - prva faza je hlađenje same komore, a zatim i druga faza gde se pomoću motora uduvava velika količina hladnog vazduha. Java Coffee je stalno u potrazi za otkrivanjem novih tehnologija, kako bismo Vama pružili kafe sa više ukusa i arome.

Kao pržionica posvetili smo posebnu pažnju ekologiji kako bi naš rad vršio minimalan negativan uticaj na životnu sredinu. Ogroman korak smo napravili sa stavljanjem u rad LORING SMART ROASTER pržionice, koja koristi 80% manje gasa i značajno smanjuje količinu ugljen-dioksida koji se oslobađa u atmosferu. Koristimo se i revolucionarnom tehnologijom Flavour Lock-Roast Process koja obezbjeđuje savršenu ponovljivost i potpunu kontrolu nad procesom prženja.