Java univerzitet

JAVA univerzitet je posebno mjesto gdje se ohrabruje razmišljanje, testiraju granice i otkrivaju novi horizonti. Mi širimo kulturu o kafi i prenosimo znanje onima koji su spremni da uče i da nas prevaziđu. Ovde otkrivamo nove arome i ukuse. Naučite da pijete zadovoljstvo... SVIJEST O KAFI POČINJE OVDJE!

Obuka

Na našem treningu ćete saznati kako izgleda cijeli proces obrade kafe sve dok se ona ne nađe u šoljici. Saznaćete ko stvarno može da se nazove Baristom, a ko se samo tako predstavlja. Bolje ćete razumjeti tajnu kako da prepoznate jedinstveni karakter kafe bez obzira na način pripreme.

Ovo je pravo mjesto ukoliko želite da razvijate svoje vještine i unaprijedite svoje tehnike u pripremi kafe na različite alternativne metode. Ovo je pravi način da iskažete svoju kreativnost.

Postoje tri različite obuke:

  • Home Barista program
  • Basic Barista program
  • Advance Barista program

Home barista je obuka namjenjena prvenstveno ljubiteljima kafe koji ne žele da se bave profesionalnom pripremom kafe, ali žele da znaju da prepoznaju šta piju u kafiću ili u svom domu. Basic i Advance barista su obuke namjenjene prvenstveno osobama koje žele da se bave poslom bariste i da uživaju u njemu.

Home Barista

  • Teorijska obuka – istorija kafe / kafa / različiti načini prerade kafe / single origin ili blend
  • Espresso – faktori koji utiču na kvalitet spremanja espresso kafe
  • Kafa / mlin -kako se određuje i podešava prava granulacija (finoća mljevenja)
  • Aparati za alternativno pripremanje kafe (chemex, aeropres, ...)
  • Priprema – razlika u granulaciji, gramaža, temperatura vode / ista kafa – razni metodi pripreme

Basic Barista

  • Istorija kafe
  • Arabica vs. Robusta
  • Šta bi svaki vrhunski majstor trebalo da zna o kafi koju priprema
  • Svježina kafe, uticaj na kvalitet espresso-a
  • Princip 4M
  • Espresso – definicija, parametri
  • Ekstrakcija
  • Cappuccino / latte – tehnika pripreme kreme
  • Pravilno korišćenje i održavanje mašine

Advance Barista (Basic Barista +)

  • Put kafe od plantaže do šoljice
  • Single Origin, Blends
  • Specialty Coffee – šta stoji iza ovog naziva
  • Organic/Fairtrade – šta su njihove karakteristike
  • Svježa kafa – kako prepoznati svježu kafu u praksi
  • Stepen prženja kafe
  • Princip 4M – detaljnije
  • Mlin – eksperimentisanje sa različitim granulacijama
  • Espresso – test vizuelno i ukus
  • Latte art